Damla Sulama Sistemleri

Damla Sulama Sistemi Nedir?

Türkiye büyük bir tarım ülkesi olarak anılan ve yıllardır tarımla uğraşan bir ülke olarak bilinmektedir. Ülkemizde yıllardır tarımcılık yapılmakta ve her türlü gıdaların üretildiği bir ülke olduğu aşıkardır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte verimlilik ve üretkenlik açısından insanların daha kaliteli hizmetler sunabileceği ve tarım alanında daha sağlıklı tahıl ve gıdaların üretilebilmesi için ülke olarak hem insanı hem de verimli teknolojilere yatırımlarımlar yapılmaktadır.

Bilinçsiz tarım ve tarım ürünleri ile toprağın verimliliğinin düştüğü ve bu verimliliğin daha da artırılabilmesi için bilimsel araştırmalar sonucunda farklı sulama teknikleri ortaya çıkmıştır. Bu teknolojiler sayesinde sulama sistemleri ile artık çok daha verimli hale gelmektedir. Sürdürülebilir tarım için gerekli olan Damla sulama sistemleri bozuk arazilerde ve eğilimli su alamayan yüzeylerde yağmur sulama yöntemlerinin daha sağlıklı olması açısından kullanılan bir sistem olmaktadır.

Damla Sulama sistemleri genel olarak bazı topraklarda su akışının hızlı olduğu bölgelerde kullanılarak ekonomik olarak tasarruf edilmesi sağlanmaktadır. Damla sulama sisteminde en önemli olan ilk belirli aralıklarda az miktarda suyun toprağa uygulanması ve bu şekilde yalnızca bitki köklerinin gelişmesini sağlayacak noktaya yeterli oranda suyun verilmesidir. Böylelikle tarımsal bitkinin günlük ya da birkaç günlük su ihtiyacının Yağmur sulama yöntemi ile karşılanması sağlanmaktadır. Damla sulama sistemini açıklamak gerekirse bu yöntem belirli bir basınç altında ince damlacıklar şeklinde yağmur şeklinde suyu püskürtmektdir. Meme uçlarının yer aldığı boru sistemlerine damla sulama veya yağmurlama sulama denilmektedir.

 

 

 

Su basıncı altında yağmur şeklinde sonra suya yapay bir yağmur şeklinde araziye iletilmesi sağlanmaktadır. Suyun toprağa yağmur şeklinde püskürtülmesi işlemine yapay yağmur sulama denilmektedir. Bu yöntemi kullanılabilmesi için ana borular ve artel bağlantılarının oluşan bir su iletim sisteminin ve bunun gerekli olan basınç ayarlarının ve düzeylerinin titizlikle ayarlanması ve kurulumunun işini bilen ellerde yapılması gerekmektedir.

Basınçlı sulama sisteminin fiil etme konusunda genel olarak en çok kullanılan pompaj denilen su başlığı ile sağlanmaktadır. Sulanacak suyun toprağa iletilmesi bakımından ve ekonomik koşulların değişikliği ve tarım alanlarının farklılığı nedeniyle farklı sulama tipleri ve yöntemleri kullanılarak gerçekleşebilmektedir.

   

Damla sulama sistemi kurulumu gerektiren koşullar

 

Damlama sulama sistemi Ankara uygun biçimlerde ve gerekli koşullar çerçevesinde düzgün bir şekilde uygulanırsa önemli ölçüde verimli bir üretimin oluşması sağlanmaktadır. Damla sulama sistemleri genel olarak düzgün olmayan ve eğimli hızlı su sızdıran topraklarda suyu köklerin sulanmasında çok önemli bir başarı elde edilmektedir.

Damla sulama sistemleri Ankara nin kurulumu için belirli bir yatırım ve enerji gideri oluşmaktadır. Bu giderler kontrollü ve tarım ürünü artışları ile karşılanabilir ise Damla sulama sistemlerinin gelişmesi sağlanabilir. Yağmur sulama yöntemleri sayesinde daha az işçilik daha az parasal giderin oluşması sağlanıyor ve geniş tarımsal alanların daha verimli sulanması hedefleme bilmektedir.

Yağmur sulama yöntemlerinin boru ve hat başlıklarının değişmesi ve gelişmesi ile birlikte kullanılan sistemlerinde ülkemizde ekonomik fiyatlara ucuz bir şekilde mal edilmesi başlanmış ve böylelikle kullanımı kolay ve daha yaygın hale getirilmesi sağlanmış ve böylece daha uygun uygulamalar olarak tarımda kullanılmaya başlanmıştır.

 

X